Recent adaugate

Crescatoria de Gaste

Crescatoria de Gaste

Pretul nostru: 29.00 Lei (RON)
ALTOIREA, pe intelesul tuturor

ALTOIREA, pe intelesul tuturor

Pretul nostru: 23.50 Lei (RON)
Super REDUCERE - Pachet 3 Carti pt. Admiterea in Avocatura / Magistratura

Super REDUCERE - Pachet 3 Carti pt. Admiterea in Avocatura / Magistratura

Pret intreg: 359.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 179.50 Lei (RON)
Reducere: 179.50 Lei (RON) (50.00%)
Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Pret intreg: 110.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 99.00 Lei (RON)
Reducere: 11.00 Lei (RON) (10.00%)

Google+

Dreptul muncii - Curs universitar - editia a 4-a revazuta si adaugita | Autor: Radu Razvan Popescu

  

Recomanda unui prieten Adauga parerea ta Adauga in lista de dorinte Adauga spre comparare
Descriere

EXTRAS:

Cuvânt înainte

Dreptul muncii reprezintă ramura dreptului cu o dinamică extraordinară, cauzată atât de factori obiectivi, dar şi subiectivi, legislaţia muncii modificându-se, în ultima perioadă, într-un ritm alert.

Astăzi, dreptul muncii se află la o răscruce de drumuri, modificările survenite în legislaţia muncii schimbând radical viziunea asupra acestei materii.

Astfel, Codul muncii a mers în direcţia flexibilizării raporturilor de muncă, ca urmare a strategiei în domeniul social implementată la nivelul Uniunii Europene – a apărut un nou act normativ, Legea dialogului social nr. 62/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care reuneşte o problematică extrem de complexă, respectiv, dialogul social (sindicate, patronat, Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social), contractul colectiv de muncă, conflictele de muncă şi, nu în ultimul rând, o serie de elemente care ţin de jurisdicţia muncii, şi care, împreună cu Codul muncii formează legislaţia primară a muncii.

Totodată, intrarea în vigoare a celor 4 coduri – civil, de procedură civilă, penal şi de procedură penală, într-un timp relativ scurt, influenţează în mod direct şi aduce o nouă perspectivă asupra raporturilor de muncă. Toate acestea ţin cont de schimbările survenite la nivel european atât în plan economic, cât şi în planul politicii sociale adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Unii jurişti au greşit: dreptul muncii nu s-a născut odată cu Codul civil sau cu reglementările sociale din secolul al XIX-lea, dreptul muncii exista deja, în dreptul grec sau roman ca o formă particulară a dreptului contractual, munca făcând parte, într-o formă sau alta, din destinul fiecărui om.

Acest curs, fără a avea pretenţii exhaustive, abordează instituţiile fundamentale ale dreptului muncii, punând accent pe latura practică, concretă, cuprinzând atât studii de caz, din jurisprudenţa internă şi europeană, cât şi modele de formulare necesare în soluţionarea litigiilor de muncă, adresându-se studenţilor, masteranzilor, cercetătorilor, dar şi practicienilor în domeniu.

Pretul nostru: 46.00 Lei (RON)
Cantitate:

EXTRAS:

1. NOŢIUNE ŞI OBIECT

Cuvântul „muncă” provine din limba slavona monka care însemna supliciu. În limba română acest cuvânt are mai multe înţelesuri: în principal, el desemnează o activitate productivă, dar în acelaşi timp, şi rezultatul acestei activităţi, un alt înţeles, este acela de loc de muncă. Indiferent de modalitatea în care se concretizează, munca reprezintă o necesitate vitală a omului, o adevărată sursă a existenţei sale şi, nu în ultimul rând, o modalitate de exprimare a omului în plenitudinea capacităţilor sale intelectuale şi creative.

Poate una dintre cele mai frumoase caracterizări făcute muncii este aceea că „munca este o condiţie a vieţii. O suspendare fie şi parţială, a muncii paralizează organismul social şi periclitează viaţa indivizilor, iar încetarea ei totală, fie şi numai pentru o săptămână, ar constitui o imensă catastrofă, asemănătoare celor inventate de romancieri pentru a descrie sfârşitul lumii. Inactivitatea este clar sinonimă cu moartea”.

Cu toate că mulţi economişti au susţinut de-a lungul timpului faptul că munca nu reprezintă altceva decât o simplă marfă, Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii a decretat, în mod expres, că munca nu este o marfă, ceea ce a reprezentat un moment istoric care a schimbat modalitatea de percepţie asupra muncii.

Una dintre primele definiţii date conceptului de muncă este aceea de „primă condiţie de bază a întregii vieţi omeneşti, şi anume în asemenea grad, încât, într-un sens anumit, trebuie să spunem că munca l-a creat chiar pe om însuşi”, iar procesul muncii „este o activitate care urmăreşte crearea unor valori de întrebuinţare, apropierea substanţelor date de natură pentru trebuinţele omeneşti, o condiţie generală a schimbului de substanţe între om şi natură, condiţie naturală eternă a vieţii omeneşti, şi, ca atare, el este independent de orice formă a acestei vieţi, fiind, dimpotrivă, comun tuturor formelor ei sociale”.

În literatura de specialitate, munca a mai fost definită ca fiind activitatea umană conştientă şi specifică – manuală şi/sau intelectuală – prin care oamenii îşi utilizează forţa de muncă, de regulă, în scopul producerii bunurilor cerute pentru satisfacerea trebuinţelor lor.

(...)

Titlul cartii: Dreptul muncii - Curs universitar - editia a 4-a revazuta si adaugita | Autor: Radu Razvan Popescu
Numele autorului/lor: Radu Razvan Popescu
Editura: Universul Juridic
Data aparitiei: 12 Septembrie 2014
Numar de pagini: 400
ISBN: 978-606-673-447-9
Tip coperta: Brosata
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): 46
Formatul de livrare: Carte in format tiparit

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Cosul de cumparaturi

In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !

Moneda

Bestsellers

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Pretul nostru: 39.00 Lei (RON)
Tratat de crestere a bovinelor. Volumul 1

Tratat de crestere a bovinelor. Volumul 1

Pretul nostru: 80.00 Lei (RON)

eXTReMe Tracker